معاملهگری و سهامداری از آن دسته تجارتهایی هستند که زمان شروع و پایان مشخصی دارند و این زمان به بازار سرمایه موردنظر جهت معامله بستگی دارد. برای مثال معاملهگران در بازار بورس هر روز صبح ساعت ۹ تا ۳۰/۱۲ به معامله و خریدوفروش میپردازند. اما معامله در فارکس کمی متفاوت است و این بازار بصورت ۲۴ ساعته در ۵ روز هفته( هرروز به جز شنبه و یکشنبه) فعال است. احتمالاً با خود میگویید که چرا این بازار فعالیت ۲۴ ساعته دارد؟ به این نکته دقت داشته باشید که بازار فارکس بازاری جهت خریدوفروش جفتارزها است. یا به عبارت دیگر فارکس بازار خریدوفروش ارز یک کشور بر اساس ارز کشور دیگر است. به همین خاطر قیمت هریک از ارزهای این بازار در آن اثرگذار است. به این ترتیب میتوان گفت که بازار فارکس به دلیل جهانیبودن و تفاوتهای زمانی کشورهای مختلف ۲۴ ساعتها است و از آنجایی که در کشورهایی که بازار فارکس در آنها فعال است شنبه و یکشنبه تعطیل است، این بازار نیز تعطیل میباشد. زمانبندی انجام معامله در بازار فارکس مشابه با بازار ارز دیجیتال است و در هر زمان نمیتوان این امر را انجام داد. در ادامه به بررسی بازار فارکس میپردازیم و بهترین زمان معامله در فارکس را بیان میکنیم، تا انتها با ما همراه باشید تا با آشنایی و معامله در این ساعتها درآمد خوبی کسب نمایید .
بازار فارکس چیست؟
بطورکلی میتوان گفت که بازار فارکس بازاری جهت معامله ارزهای خارجی است. در این بازار برخلاف بازار بزرگ بورس هیچ بازار متمرکز فیزیکی وجود ندارد. در حال حاضر بازار فارکس بهعنوان بزرگترین و اصلیترین مرکز عمده معاملات ارزی در کشورهای انگلستان، آمریکا و ژاپن معرفی و شناخته میشود.
فارکس در سال ۱۹۷۱ بصورت منسجم ایجاد شد و از سال ۱۹۹۸ رشد و توسعه خود را آغاز کرد. جالب است بدانید که منظور از دادوستد در بازار فارکس تبدیل یک ارز به ارز دیگر با نرخ مشخص است. لازم به ذکر است که ضریب تبادل در بازار فارکس مطابق با میزان عرضه و تقاضا میان معاملهگران سراسر دنیا مشخص میشود. امروزه از نرخ مبادلات ارزی این بازار نیز بهعنوان یک مرجع جهت انجام معاملات بینالمللی در زمینههای مختلف اقتصاد یاد میشود.
از اصلیترین و مهمترین فعالان بازار فارکس میتوان به بانکهای مرکزی، موسسات مالی بزرگ، بانکهای تجاری، شرکتهای سرمایهگذاری، صرافی ارز دیجیتال و... اشاره کرد.
خریدوفروش سهام در بازار فارکس چگونه انجام میگیرد؟
در بازار فارکس همانند بازار بورس شرکتهای کارگزاری که از طریق نوعی کانال به یکدیگر اتصال دارند مسئولیت انجام تراکنشها را برعهده دارند. به این نکته دقت داشته باشید که این شرکتها نقش واسطه میان خریدار و فروشنده را برعهده دارند و نهادهای نظارتی تراکنشهای انجامشده توسط آنها را بررسی میکند. همانطور که گفتیم بازار فارکس یک بازار متمرکز ندارد، درنتیجه این امر با وضع قوانین و مقررات میتوان تخلفات و مشکلات موجود در آن را تا حد بسیار زیادی کاهش داد. البته دستگاه اقتصادی هر کشور نیز بر بازار فارکس خود نظارت کامل و دقیقی دارد.
در حال حاضر در سراسر جهان سازمانهای نظارتی بسیاری مشغول به فعالیت هستند که مهمترین آنها عبارتند از:
• )NFA(آمریکا)
• FCA((انگلستان)
• FINMA((سوئیس)
• BaFin((آلمان)
• Mifid((اتحادیه اروپا)
• ASIC((استرالیا)
• FMA((نیوزلند)
• CySEC((قبرس)
• و...
زمان فعالیت بازار فارکس یا انجام معامله در فارکس
همانطور که گفتیم بازار فارکس مطابق با تقویم کاری بینالمللی یعنی روزهای یکشنبه تا جمعه بصورت ۲۴ ساعته فعال است. اگر کمی دقیقتر به این موضوع بنگریم میتوان گفت که نقطه شروع بازار فارکس همزمان با ساعت شروع بازار استرالیا و نقطه پایان این بازار همزمان با بستهشدن بازار نیویورک آمریکا اتفاق میافتد. به عبارت دیگر بازار فارکس ساعت ۳۰/۱ به وقت بامداد ایران شروع به فعالیت میکند و ساعت ۳۰/۱ بامداد روز بعد فعالیت آن به پایان میرسد.
شایان ذکر است که در ساعت کار فارکس زمان مبدأ این بازار نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. به این معنا که شما بهعنوان یک تریدر و معاملهگر باید بدانید که زمان مبدأ محاسبهشده در بازار چند است. این زمان وابستگی بسیار زیادی به بروکرها دارد. برای مثال زمانی که بروکرها مطابق با منطقه زمانی اروپای شرقی یا گرینویچ قرار گیرند ساعت کار فارکس جهانی یکونیم ساعت عقبتر از ساعت ایران است. احتمالاً با خود میگویید از کجا میتوان متوجه شد که بروکر مطابق با کدام منطقه است؟ به این نکته دقت داشته باشید که اگر بروکر شما از نوع آلپاری باشد ساعت کاری فارکس مطابق با اروپای شرقی یا گرینویچ تنظیم میشود.البته این نکته را در نظر داشته باشید ساعت تهران در ۶ ماهه اول و ۶ ماهه دوم سال تغییر میکند، به همین خاطر در هنگام معامله در فارکس حتماً این نکته را در نظر داشته باشید.
تأثیر اخبار روز بر فارکس
همانطور که گفتیم بازار فارکس یک بازار جهانی است. به همین خاطر میتوان گفت که اخبار و وقایع مهم اقتصادهای بزرگ دنیا میتوانند بر روی آن اثر بگذارند و نوسانات بسیاری در این بازار ایجاد کنند یا حتی در برخی مواقع نوسانات موجود را کاهش دهند. درنتیجه این امر در سالهای اخیر سایتهای خبری بسیاری بصورت اختصاصی جهت وقایع بازار ارز جهانی ایجاد شدهاند. این بازارها معاملهگران را از تمامی اتفاقات مهم آینده باخبر میسازد. مهمترین و اصلیترین این سایتها عبارتند از:
• Forex factory
• Dailyfx
• Investing
• و...
همچنین بخوانید:
بازارهای مالی، ترس و طمع، سه ضلع مثلث ثروت یا ورشکستگی؟
هزینههای معاملاتی
پیش از آنکه به سراغ بررسی دقیق و کامل هزینههای معاملاتی بازار فارکس برویم به این نکته دقت داشته باشید که هزینههای معاملاتی این بازار نسبت به بازارهای موازی موجود بسیار کمتر است.
شایان ذکر است که اصلیترین و مهمترین هزینه جهت معامله در فارکس کارمزد اختلاف نرخ خریدوفروش یا به عبارت دیگر اسپرد است. البته اصطلاح دیگری به نام کمسیون وجود دارد که بر اساس نماد، میزان نقدینگی حساب و حجم معاملات مقدار ناچیزی از حساب کاربران کسر خواهد شد.
سواپ یکیدیگر از اصطلاحات بازار فارکس است که منظور از آن مبلغی است که در صورت بازماندن معامله در روز بعد مطابق با تفاوت نرخ بهره ارز یا دارایی پایه به حساب معاملهگران واریز یاراز حساب آنها کسر خواهد شد.
بطورکلی میتوان گفت که هزینههای معاملاتی در فارکس بین کارگزاران مختلف یکسان نیست. البته امروزه شرکتهای مختلف فارکس برای حفظ و جذب مشتریان بیشتر تمهیدات تخقیقی مختلف ارائه میدهند.
انواع جفتارزها
بطورکلی جفتارزها به سه دسته اصلی تقسیم و گروهبندی میشوند که عبارتند از:
جفت ارزهای اصلی
بیش از ۷۰ درصد معاملات بازار فارکس مربوط به جفت ارزهای اصلی است. این ارزها بطورمعمول در اختیار اقتصادهای پیشرو و قدرتمند دنیا است و نوعی ارز کمنوسان، دارای رفتار منطقی، کارمزدهای کم و قدرت نقدشوندگی بسیار بالا هستند.
جفت ارزهای فرعی یا کراس
امروزه جفت ارزهای فاقد دلار را کراس یا فرعی مینامند. این جفت ارزها نسبت به جفت ارزهای فرعی ارزش و محبوبیت بسیار کمتری دارند. البته کارمزد آنها بطورمعمول بالاتر است. جفت ارزهای فرعی یا کراس ثبات قیمتی کمتری دارند و نقدشوندگی آنها مشابه جفت ارزهای اصلی است.
جفت ارزها ناشناس یا اگزوتیکها
ارزهایی که شامل یک ارز اصلی به همراه ارز یکی از اقتصادهای نوظهور باشد اگزوتیک نامیده میشوند. معامله در فارکس با اگزوتیکها به ندرت انجام میگیرد و به دلیل کارمزدهای بسیار بالا، نوسانات قیمتی شدید و دیگر علل مشابه در میان معاملهگران محبوبیت چندانی ندارند و بهعنوان آخرین گزینه جهت انجام معاملات انتخاب میشوند.
حساب تمرینی (دمو)
به دلیل ریسک بسیار بالای فعالیت در بازار ارز جهانی در حال حاضر تمام کارگزاریها برای معاملهگران تازهوارد یک حساب تمرینی یا دمو ارائه میدهند، به همین خاطر افراد میتوانند بدون سرمایه در شرایط کاملاً واقعی شروع به دادوستد کنند و به این ترتیب درآمد کسب نمایند.
لازم به ذکر است که هدف اصلی حسابهای تمرینی پیشگیری از نابودی سرمایه افراد غیرحرفهای در بازار فارکس است. کارشناسان مالی و مربیان معاملهگری به معاملهگران پیشنهاد میکنند که هر زمان که توانستید در حساب تمرینی سود مستمر کسب نمایید یک حساب معاملاتی واقعی افتتاح کنید.
درنهایت به این نکته دقت داشته باشید که با توجه به تمایل بسیار بالای شرکتهای کارگزاری جهت جذب مشتری، شما میتوانید با مبالغ بسیار کم یعنی ۱۰ تا ۱۰۰ دلار در این بازارها فعالیت کنید و نیاز به مقادیر بالا نیست. البته سرمایه بسیار کم برای معاملهگران غیرحرفهای که با پوزیشنهای بازار آشنایی ندارند بسیار خطرناکی است و میتواند در مدت زمان بسیار کم تمام دارایی را نابود کند.
دستهبندی کارگزاریها
کارگزاریها به چهار گروه یا دسته اصلی گروهبندی میشوند که در ادامه به معرفی و بررسی هریک میپردازیم.
بازارساز
این دسته از شرکتها به هسته مرکزی هیچ اتصالی ندارند و قیمتهای خریدوفروش در آنها مطابق با حاشیه بازار و توسط کارگزار تعیین میشود. لازم به ذکر است که در این دسته از حسابها میزان کارمزد هیچ تغییری نمیکند و معاملهگر به قیمتهای واقعی بازار دسترسی ندارد، چراکه طرف حساب وی کارگزار است.
بطورکلی میتوان گفت که شرکتهای بازارسز چندان قابل اعتماد نیستند و با توجه به تحریمهای داخلی و خارجی کشور عزیزمان، ایران، بسیاری از کارگزاران ارائهدهنده خدمات به مشتریان ایرانی در این گروه جای میگیرند.
بازار اصلی
در این نوع کارگزاریها معاملهگران به سیستم جهانی عرضه و تقاضا متصل میشوند. همچنین کارمزدهای این پلتفرم بطورمعمول در حال تغییر است.
پردازش مستقیم سفارشات
در این حالت سفارشات خریدوفروش مشتریان بصورت مستقیم و مطابق با جزئیات درجشده بدون هیچ درنگ یا تاخیری به سیستم مرکزی ارسال میشوند و اجرای آنها مطابق با قیمتهای جهانی بازار انجام میگیرد.
پردازش مستقیم بهینه سفارشات
در این نوع کارگزاری پیشنهادهای معاملاتی به سمت کارگزار روانه میشوند و بهترین قیمت اعمال سفارش مطابق با میزان تقاضای موجود در بازار به مشتری پیشنهاد میشود. لازم به ذکر است که در این شرایط کارمزدها ثابت در نظر گرفته نمیشوند و معاملهگر به عمق بازار فارکس دسترسی دارد.
خوب است بدانید که بطورمعمول شرکتهای کارگزاری که مورد تأیید بهترین و بزرگترین نهادهای نظارتی باشند در دسته این کارگزاریها قرار میگیرند. این کارگزاریها در حال حاضر به کشورهای تحت تحریم ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا خدمات ارائه نمیدهند.
وضعیت بازار در ساعت کار فارکس
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که معامله در فارکس در ساعت ۲ بامداد با ۵ عصر چه تفاوتی باهم دارند؟ به این نکته دقت داشته باشید که از لحاظ قانونی و تکنیکال هیچ تفاوتی در ساعت معامله نیست و شما هر زمان که تمایل داشته باشید در این بازار میتوانید معامله خود را انجام دهید و هیچ محدودیتی وجود ندارد. اما به این نکته دقت داشته باشید که حجم معاملات میتواند در ساعت کاری فارکس تفاوت ایجاد کند. بطورمعمول بازار در ساعات کاری فارکس قیمت واقعیتری دارد و حجم معاملات بازار بسیار بالا است. به عبارت دیگر میتوان گفت که در این ساعات تعداد خریداران و فروشندگان بیشتری در حوزه معامله در فارکس فعالیت دارند.
لازم به ذکر است که بازارهای موازی اصلیترین و مهمترین عامل در بازار فارکس هستند. منظور از بازار موازی بازاری است که در کنار ساعت کار فارکس فعالیت دارد. در حال حاضر در ساعاتی از روز بازارها بر روی یکدیگر قرار میگیرند. برای مثال بازار انگلستان و آمریکا از ساعت ۴ و نیم بعدازظهر تا ۸ و نیم شب به وقت ایران بطور همزمان فعالیت دارند. جالب است بدانید که این دو بازار پس از فارکس حجم معاملات بسیار بالایی دارند و نسبت معاملهگران آنها نسبت به بورس بیشتر است. به این ترتیب میتوان گفت بیشترین حجم بازار از ساعت چهارونیم تا هشتونیم شب است و این زمان برای انجام معامله توسط تریدرهای معمولی و افرادی که به دنبال سود بسیار بالایی هستند کاملاً مناسب است.
بهترین ساعت کار فارکس برای یک تریدر ایرانی چه زمان است؟
پیش از هرچیزی به این نکته دقت داشته باشید که برای انتخاب بهترین ساعت کار فارکس برای یک تریدر باید فاکتورهای بسیاری را در نظر داشت که مهمترین آنها در نظر داشتن نوع استراتژی است. اگر این استراتژی میانمدت یا بلندمدت باشد و معاملهگر به دنبال سودهای بزرگ باشد باید با قیمت واقعی وارد معامله شد و بهترین زمان جهت انجام معامله در فارکس ساعتهای پیک حجمی بسیار بالا است. اما اگر استراتژی معاملهگر با هدف نوسانگیری یا اسکالپ است بهترین زمان جهت انجام معامله در فارکس در زمانهای کمحجم بازار است.
از دیگر فاکتورهای مهم در تعیین زمان مناسب جهت معامله در فارکس میتوان به جفتارزهای موردنظر جهت معامله و ساعت بازشدن آنها اشاره کرد. به این نکته دقت داشته باشید که قیمت واقعی و اصلی جفت ارزها مطابق با بازار کشورها تعیین میشود. در حال حاضر بسیاری از معاملهگران و تریدرها به معاملهکردن با رمزارزهای اصلی تمایل دارند، درنتیجه این امر بهترین ساعت جهت انجام معامله از ۵/۴ عصر تا ۳۰/۱ بامداد است.
اهمیت زمان بازشدن بازار فارکس
سوال مهمی که در هنگام معامله در فارکس مطرح میشود این است که دانستن ساعت بازشدن بازار فارکس یا بستهشدن آن اهمیتی دارد یا خیر؟ به این نکته دقت داشته باشید که از دید قیمتی این موضوع اهمیت ندارد، چراکه از لحاظ تحلیلی تنها عامل تعینکننده قیمت است و اگر روند قیمت فراتر از حد تصور حرکت کند با یک حد ضرر مناسب میتوان معامله را ترک کرد و از ضرر بیش از حد جلوگیری کرد. اما اگر از لحاظ سرمایهگذاری و معاملهگری به این موضوع بنگریم ارزش ذاتی معیار اصلی ما در معاملات است و باید نزدیکترین حالت واقعی به قیمت یک جفت ارز را در نظر داشت و این قیمت تنها زمانی اتفاق خواهد افتاد که در زمان بازشدن بازار نسبت به خرید آنها اقدام کرد.
ساعت بازشدن بازار جهانی طلا و تأثیر آن در بازار فارکس
پیش از هرچیزی جالب است بدانید که ساعت بازشدن بازار جهانی طلا مانند بازار فارکس بصورت ۲۴ ساعته و در ۵ روز هفته است، درنتیجه این امر میتوان گفت که بازار طلا با بازار فارکس بصورت کامل همپوشانی دارد. اما از نظر تجربی به این دلیل که عمده ذخایر طلا دنیا در ایالات متحده آمریکا است این بازار در تعیین قیمت طلا نقش اساسی و مهمی دارد. به این ترتیب میتوان گفت که برای دانستن بهترین رمان معامله طلا در فارکس بهترین استراتژی این است که زمان بازشدن بازار آمریکا را در نظر داشته باشید.
درنهایت فراموش نکنید که معامله در بازار طلا بطورمعمول بر اساس ارزش ذاتی انجام میگیرد، به همین خاطر معاملهگران نوسانگیر و کوتاهمدت به ندرت به سراغ آن میروند. درنتیجه این امر ساعت شروع بازار فارکس و همپوشانی آن با بازار آمریکا در انجام این معاملات اهمیت بسیار بالایی دارد و بسیار راهگشا است.
جمعبندی
در مطالب فوق به بررسی بهترین زمان جهت معامله در فارکس پرداختیم. همانطور که گفتیم فارکس نوعی بازتر جهت مبادله ارزهای خارجی به شمار میآید و برخلاف بازار بزرگ بورس هیچ بازار فیزیکی متمرکزی در آن وجود ندارد. اما با این وجود فارکس بزرگترین و اصلیترین مرکز معاملات ارزی در کشورهای انگلیس، آمریکا و ژاپن به شمار میآید.
برای انتخاب بهترین ساعت کار فارکس برای یک تریدر باید فاکتورهای بسیاری را در نظر داشت که مهمترین آنها در نظر داشتن نوع استراتژی است. اگر این استراتژی میانمدت یا بلندمدت باشد و معاملهگر به دنبال سودهای بزرگ باشد باید با قیمت واقعی وارد معامله شد و بهترین زمان جهت انجام معامله در فارکس ساعتهای پیک حجمی بسیار بالا است. اما اگر استراتژی معاملهگر با هدف نوسانگیری یا اسکالپ است بهترین زمان جهت انجام معامله در فارکس در زمانهای کمحجم بازار است و باید در این زمانها اقدام به انجام معامله کند.
از دیگر فاکتورهای مهم در تعیین زمان مناسب جهت معامله در فارکس میتوان به جفتارزهای موردنظر جهت معامله و ساعت بازشدن آنها اشاره کرد. درنهایت این نکته را فراموش نکنید که همانطور که جهت خریدوفروش ارز دیجیتال از صرافی ارز دیجیتال و انتقال آن به کیف پول دیجیتال نیاز به در نظر داشتن یک بازه زمانی است و در هر زمان نمیتوان این امر را انجام داد، برای معامله در فارکس نیز این امر صادق است.
مرجع: decrypt